Káosz vagy rend a kamrában?

Általában, minden háztartásban található egy spájz, kamra, vagy egy olyan szekrény, ami az avatatlan szemek elől zárva van. Itt tároljuk általában, a tartós élelmiszereket, lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, zöldségeket ( krumpli, hagyma ), esetleg, a főzéshez, sütéshez  szükséges kellékeket.

Attól, hogy ez nincs szem előtt, azért ne úgy nézzen ki, mintha bomba robbant volna.

A tavasz, a tökéletes időpont, hogy rendbe tegyük ezt a helyiséget. Helyett kell csinálnunk, az új lekvároknak, befőtteknek, savanyúságoknak.

Két lépést kövessünk a rendrakásnál:

  1. selejtezés
  2. rendszerezés

Lekvárok, befőttek, savanyúságok:

  1. nézzük végig, van e penészes, romlott, az üvegek között, ha igen dobjuk ki.
  2. tegyük sorba fajtánként, évjárat szerint az üvegeket.( nagyon szépen mutat, ha az üvegeket felcímkézzük, a tetejét valamilyen anyaggal díszítjük. ) Ez lehet a kamra ékessége.

Zöldségek:

  1. válogassuk át a krumplit, hagymát, répát, dobjuk ki, amelyik fonnyadt, rohadásnak indult. Ha benne hagyjuk, akkor a többi is elromlik tőle.
  2. tegyük külön kosarakba, dobozokba. Én jobban szeretem a kosarat, jobban szellőzik benne, nem romlik meg hamar, bármibe tesszük, semmiképen ne zárjuk le.

Tartós élelmiszerek 1: ( víz, tej, üdítő )

  1. itt nem nagyon van szükség a selejtezésre, habár én már jártam úgy, hogy találtam fél éve lejárt sört, ha így járunk dobjuk ki.
  2. ha tartós tejet veszünk, hagyjuk a dobozban, a vizet, üdítőt egyéb italokat, én egy kosárba teszem, így könnyebb mozgatni és feltakarítani alatta.

Tartós élelmiszerek 2: ( liszt, cukor, tészták, sütéshez használt élelmiszerek )

  1. nézzük át a szavatossági időket, ha lejárt szabaduljunk meg tőle. Figyelmesen nézzük át a bontott csomagokat, jó búvóhely a molyoknak.
  2. én, ezeket kosarakban, dobozokban tartom. Mindenki alakítsa ki a saját rendszerét, hogy jól átlátható legyen. Nálam, a tészták benne vannak csomagolással együtt egy dobozba, a sütéshez használt élelmiszerek, egy másik kosárban. Jól zárható tartókba tettem a kávét, kakaót. Ügyeljünk arra, hogy semmi ne legyen fedetlenül, kibontva a polcon.

Sütéshez, főzéshez használt kiegészítők:

  1. nézzük át a háztartási gépeket, ha elromlott, és nem lehet javítani dobjuk ki. Válogassuk át az edényeket, használati tárgyakat, ami törött, kicsorbult, elromlott selejtezzük ki.
  2. rendszerbe pakoljuk vissza őket, átláthatóan az edényeket, kisebb sütési kellékeket, szaggatókat tegyük egy kosárba, ne legyenek össze – vissza a polcon.

Üvegek, befőttes üvegek:

  1. itt tárolom az üres szörpös, befőttes üvegeket. Alaposan elmosogatom, és fejjel lefelé beleteszem őket egy műanyag ládába, ha szükség lesz rá befőzésnél, csak ki kell fertőtlenítenem, és máris használható.

Ha ezekkel megvagyunk, máris egy rendszerezett, átlátható kamrát kapunk, ahol elegendő hely lesz, az idei év terméseinek. Nem utolsó sorban, nagyon jól fog kinézni, az egymás mellett sorakozó, felcímkézett üvegek.

Ha szeretnél, még több rendszerezési ötletet kapni, töltsd le az ingyenes takarítási útmutatónkat.


Mit szólsz hozzá?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress